Publicaties

De vaardige advocaat

Een groot gedeelte van onze prestaties hangt af van hoe vaardig we zijn in intermenselijk contact. Hoe bewuster je bent van de invloed van irrationele, onbewuste processen, hoe beter voorbereid je bent op niet te beredeneren scenario’s. Hoe vaardiger je bent, hoe beter je kunt meebewegen. Hoe beter je meebeweegt, hoe meer invloed je kunt uitoefenen.

Waarom we helemaal niet zo open-minded zijn

‘Ik mis Amsterdam mam.’ Ik kijk mijn zoon ietwat verbaasd aan. ‘Echt waar? Wat mis je dan precies?’ Een aantal jaar geleden volgden wij velen vanuit de stad naar een kindvriendelijk dorp. We wilden een huis met een tuin, op loopafstand van school en in een buurt vol kinderen. We wilden dat onze kinderen alle bewegingsvrijheid zouden hebben. Die wensen hebben we kunnen verwezenlijken. Het is even wennen geweest, maar intussen voelen we ons thuis. Althans, dat dacht ik. ‘Sil voelt zich hier minder op zijn gemak dan in Amsterdam’ vervolgt mijn zoon zijn verhaal. ‘Daar waren meer mensen zoals hij en viel hij minder op. Hier vragen mensen zelfs of hij geadopteerd is!’ Mijn zoon trekt een beteuterd gezicht. Ik neem zijn mimiek over.

Wat is nou echt het verband tussen succes, geld en geluk?

‘Ik wil later ook zo’n groot huis kunnen kopen’ klinkt het naast mij vanaf de passagiersstoel. We rijden door een mooie straat ergens in het Gooi. De ogen van mijn zoon glijden langs de villa’s die we passeren. De ene villa is nog imposanter dan de andere. ‘Waarom wil je dat?’ vraag ik hem oprecht geïnteresseerd. ‘Nou, als je zo’n huis kunt betalen, betekent het dat je succesvol bent’ antwoordt hij met een net iets te wijze blik. ‘Ah, oké. En dan wil je vast ook zo’n auto voor de deur?’ Er schiet een Lamborghini voorbij. ‘Zéker wel!’ roept hij uit. Ik houd mijn mond en laat hem genieten van het moment. Aan ambitie geen gebrek, maar ik vraag me vertwijfeld af of het de ambitie is die ik hem toe moet wensen.

Zelfspot: functioneel ongemak

Ik luister naar de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Siewertsz van Reesema. Bij de aftrap, aflevering één, bekennen de heren dat het een lastige kwestie wordt, het hele zelfspotgebeuren. Ze vinden zichzelf namelijk eigenlijk gewoon fantastisch. Toch houden ze vast aan het concept van de podcast waarin twee ogenschijnlijk totaal verschillende vrienden in alle openheid zichzelf, en elkaar op de hak nemen. En ze blijken het te kunnen.

De veerkrachtige advocaat

Leuk hoor dat modelletje met die vier kwadranten van Covey die we advocaat-stagiaires voorhouden tijdens module 5 van Vaardigheden: timemanagement. Ze kunnen daarmee in kaart brengen wat hun prioriteiten zijn, welke zaken ze kunnen en moet plannen en waaraan ze juist geen aandacht moeten besteden. De kernboodschap die we erbij geven is: voorkom urgentie en doe vooral wat belangrijk is. Een open deur. Oké, met meer bewustzijn lukt het wellicht beter om ernaar te leven. Maar laten we wel wezen: veel van het werk van een advocaat laat zich moeilijk plannen, is vaak urgent, én belangrijk.

Dít is de invloed van omgeving op ons gedrag

‘Is het je echt gelukt? Wat knap zeg!’ Ongemakkelijk neem ik het compliment in ontvangst. Zo knap is het helemaal niet, dat ik een jaar geen kleding of andere niet-noodzakelijke spullen heb gekocht. Van die sobere levensstijl is nu nog maar weinig over. De ‘tekorten’...

Hoe we allemaal fouten kunnen maken

‘Wie doet zoiets??’ Mijn zoon springt op van de bank. We kijken naar het jeugdjournaal en zien een filmpje dat ‘viral’ gaat op internet. Te zien is dat een jongen wordt omringd door vijf andere jongens. De nieuwslezeres vertelt dat de jongen op brute wijze is...